Elif Edes'ten Ramazana Özel 6 Nefis Tarif

Sevgili Elif Edes sizler için 6 lezzet hazırladı. Yapımı kolay bu tariflerin 3 tanesi iftar sofrası, 3 tanesi ise sahur için. İşte, Elif Edes'ten ramazan ayına özel 6 nefis tarif:
Elif Edes'ten Ramazana Özel 6 Nefis Tarif
26 Temmuz 2023, 14:53

Elif Edes, Ramazan ayında hem iftar, hem de sahur sofralarında yer verebileceğiniz birbirinden özel 6 tarifini paylaştı. Bu eşsiz tariflerle Ramazan menülerinizi güzelleştirebilirsiniz.

  1. Kuru Erikli Dana/Kuzu Güveç

kuru erikli dana güveç

Malzemeler;

  1. 500 g dana veya kuzu kuşbaşı
  2.  1/2 çay kaşığı toz zencefil
  3. 1 çay kaşığı zerdeçal
  4. 1/2 çay kaşığı tarçın
  5. 1/2 çay kaşığı kimyon 
  6. 1 çay kaşığı pul biber 
  7. 1 tutam safran
  8. 2-3 adet karanfil
  9. 2-3 adet çubuk tarçın
  10. 10-15 adet kuru erik (Arzuya göre kayısı)
  11. 300 ml sıcak su
  12. 1 adet küçük boy soğan (İnce yarım ay şeklinde doğranmış)
  13. 2 diş sarımsak (Ezilmiş)
  14. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  15. 1 adet limonun rendesi
  16. 1 yemek kaşığı limon suyu
  17. 1 yemek kaşığı bal 
  18. 1-2 tutam tuz
  19. 1 çay kaşığı karabiber (Taze çekilmiş)
  20. Servis için:
  21. Badem (Sotelenmiş)
  22. Taze kişniş (Veya maydanoz, ince kıyılmış)

Yapılışı: Zerdeçal, zencefil, tarçın, kimyon, karanfil, pul biber ve safranı bir kasede karıştırın ve eti bu karışımla ovun. Baharatların lezzetini artırmak için arzu ederseniz, tüm baharatları bir tavada biraz ısıtın. Erikleri 300 ml sıcak suya koyun. Soğanı, orta ateşte ve zeytinyağında yumuşayana kadar yaklaşık 5 dakika soteleyin. Sarımsağı da ilave ederek 1-2 dakika daha soteleyin. Son olarak eti ekleyin 1-3 dakika daha soteleyin. Eriklerin suyuna bal, limon suyu ve tuz ilave ederek kaynatın. Kaynayınca erikler ile tarçın çubuklarını ilave edin ve kapağı kapalı olarak 170 derecedeki fırında 1-1,5 saat pişirin. Servisten önce limon rendesi, taze çekilmiş karabiber gerekiyorsa tuz ilave edin. Sotelenmiş badem, taze kişniş veya maydanoz serperek servis edin.

  1. Domates Soslu Sarma

domates soslu sarma

Malzemeler;

  1. 2-3 demet pazı
  2. İç harcı için:
  3. 250 g kıyma 
  4. 2 -3 çorba kaşığı az haşlanmış baldo pirinç 
  5. 1 adet orta boy kuru soğan (Rendelenmiş)
  6. 2 yemek kaşığı karışık yeşillik (İnce kıyılmış)
  7. 1 tatlı kaşığı tuz
  8. 1/2 tatlı kaşığı karabiber
  9. 1 yemek kaşığı biber salçası
  10. Domates sosu için:
  11. 1 adet domates (Rendelenmiş)
  12. 1 yemek kaşığı salça
  13. 1 yemek kaşığı tereyağı
  14. 1 adet limonun suyu 
  15. Tuz
  16. Karabiber
  17. Az su
  18. Servis için:
  19. Domates sos
  20. Yoğurt
  21. Sumak

Yapılışı: Pazıyı tuz ilave edilmiş kaynar suda az haşlayın ve sapın sert bölümlerini kesin. İç harç malzemesini bir kaba alarak yoğurun. Tencerenin dibini az zeytinyağı ile yağlayın ve 1-2 pazı yaprağı ile kaplayın. Pazı yapraklarına harç koyarak sarın ve tencereye dizin. Sos malzemeleri ayrı bir tencerede bir miktar pişirin. Sosun bir kısmını ayırın ve kalan sosu dolmaların üzerine gezdirin. Son olarak üzerine tabak yerleştirin ve tencerenin kapağını kapatarak önce harlı ateşte, sonra kısık ateşte 25-30 dakika pişirin. Domates sos, yoğurt ve sumak ile servis edin.

  1. Elmalı Tart

elmalı tart

Malzemeler;

  1. Hamur için:
  2. 225 g un
  3. 50 g mısır nişastası 
  4. 1 kaşık şeker
  5. 100 g tereyağı (Soğuk)
  6. 1 adet yumurta (Sarısı ve beyazı ayrılmış)
  7. 80 ml soğuk su
  8. İç harç için:
  9. 8 adet orta boy elma (Soyulmuş ve küp doğranmış)
  10. 125 ml su 50 g şeker
  11. 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi 
  12. 1/4 çay kaşığı tarçın

Yapılışı: Un, mısır nişastası, şeker ve tereyağını bir kaba alın ve ovuşturarak ufalayın. Yumurta sarısını soğuk su ile çırpın ve hamura ilave ederek yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru bir beze sararak 30 dakika buzdolabında dinlendirin. Elma küplerini bir tencereye alarak su ilave edin ve ocağa koyun. Yumuşadıklarında ocaktan alın ve suyunu süzün. Şeker, limon ve tarçını ekleyerek soğumaya bırakın. Hamurun yarısını unlu tezgahta açın ve büyük bir kalıba veya tek kişilik kalıplara yerleştirerek ortalarına elma karışımından koyun. Kalan hamuru da hasır şeklinde örerek üzerini kaplayın. En üste yumurta beyazını sürerek şeker serpin. Önceden ısıtılmış 170-180 derecedeki fırında 20 dakika pişirin. Üzerine pudra şekeri serperek servis edin.  

  1. Beyaz Peynirli Maydanoz Soslu Tost

beyaz peynirli maydanozlu tost

Malzemeler;

  1. 4 dilim tahıllı tost ekmeği
  2. 1 adet domates (Dilimlenmiş)
  3. 8-10 adet çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin 
  4. 2 dilim beyaz peynir 
  5. Maydanoz sosu için:
  6. 1/2 demet maydanoz
  7. 2-3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 
  8. 4-5 adet ceviz
  9. 1 yemek kaşığı peynir rendesi
  10. Tuz 
  11. Karabiber

Yapılışı: Maydanoz sos için tüm malzemeleri robotta çekin. Tost ekmeklerinin iki tanesine sos sürün ve beyaz peynir ile domates dilimlerini ve zeytini kat kat dizin.Kalan ekmek dilimlerinin iç tarafına maydanoz sosu sürün ve tostun üzerine kapatın. Sıcak tost makinesinde bastırarak kızartın. Tost makinası yoksa tavada üzerine hafif bastırıp, çevirerek kızartın. Yanında yeşillik ve domates dilimleri ile servis edin. 

  1. Sebzeli Kuskus

sebzeli kuskus

Malzemeler;

  1. 1 paket kuskus
  2. 2 adet kabak (Minik küp doğranmış)
  3. 1 adet havuç (Minik küp doğranmış)
  4. 2-3 adet kapya biber (Minik küp doğranmış)
  5. 5-6 dal maydanoz (İnce kıyılmış)
  6. 1-2 yemek kaşığı tereyağı
  7. 1-2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  8. Tuz
  9. Su veya et/tavuk suyu
  10. 1/2 demet dereotu (İnce kıyılmış)

Yapılışı: Kuskusu tuzlu suda veya et/tavuk suyunda aşırı yumuşak olmayacak şekilde haşlayın. Sebzeleri zeytinyağında soteleyin. Daha sonra haşlanmış kuskus, sotelenmiş sebzeler, tereyağı ve tuzu vok tavasına alarak tekrar soteleyin. Tuz ve karabiber ilave edin, maydanoz ile dereotunu serperek servis edin. Sebze olarak her türlü mevsim sebzesini kullanabilir ve daha doyurucu bir tabak için ızgara tavuk ilave edilebilirsiniz.

  1. Çırpılmış Yumurta ve Waffle

çırpılmış yumurta ve waffle

Malzemeler;

  1. 4 adet büyük boy yumurta
  2. 1 kutu (200 ml) koyu krema 
  3. 1-2 tutam tuz
  4. 1 tatlı kaşığı tereyağı
  5. Frenk soğanı (Arzuya bağlı)
  6. Karabiber (Arzuya bağlı)
  7. 4 adet hazır waffle
  8. Servis için (arzuya bağlı):
  9. Frenk soğanı 
  10. Çörek otu 
  11. Limon kabuğu rendesi
  12. Karabiber 
  13. Mikro filiz

Yapılışı: Yumurta, krema ve tuzu bir kaba alarak kremsi kıvama gelecek şekilde çırpın. Yapışmaz tavayı bir dakika kadar ısıttıktan sonra tereyağını ekleyerek eritin. Tereyağı kahverengileşmeden çırpılmış yumurta karışımını tavaya boşaltın ve karıştırmadan 15-20 saniye bekleyin. Daha sonra spatula veya tahta kaşıkla tavanın altından üste doğru çevirerek karıştırın. 10-15 saniye sonra kaşıkla tekrar katlar gibi çevrin. Yumurtalar yumuşak kıvamlı pişip, hafif akışkan kalacak şekle gelene kadar bu işlemi tekrar edin. İstenen kıvama geldiğinde ateşten alın. Kadifemsi ve parlak son kıvamını tavanın sıcaklığı ile alan yumurtayı ısıtılmış waffle’ın üzerine yerleştirin. Frenk soğanı, çörek otu, limon kabuğu rendesi, karabiber ve mikro filizlerle servis edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Etsiz iftar yemekleri
  2. Pratik iftar yemekleri
  3. Pratik sahur tarifleri
  4. Doyurucu sahur tarifleri
  5. Kolay iftar tatlıları
Kategoriler
Lezzet Logo